Hoe gebruik je
13 maart 2023 

Hoe gebruik je "gustar" in het Spaans: Uitleg en voorbeelden

Als je Spaans leert, is "gustar" waarschijnlijk een van de eerste werkwoorden die je leert. Het is een onregelmatig werkwoord en kan soms wat verwarrend zijn om te gebruiken. In deze blog zullen we je uitleggen hoe je "gustar" correct kunt gebruiken en geven we je voorbeelden om je te helpen de betekenis en het gebruik van dit belangrijke werkwoord te begrijpen.

De betekenis van "gustar"

In het Spaans betekent "gustar" letterlijk "leuk vinden". Het wordt gebruikt om uit te drukken dat iets of iemand je bevalt of niet bevalt. Het is belangrijk om te onthouden dat "gustar" altijd in de derde persoon enkelvoud wordt gebruikt, zelfs als het onderwerp meervoudig is.

De structuur van "gustar"

In tegenstelling tot het Nederlands, waar we "ik vind het leuk" zeggen, is de structuur van "gustar" in het Spaans omgekeerd. In het Spaans zeggen we "Me gusta" voor "Ik vind het leuk". Hieronder staan de verschillende vormen van "gustar" in het Spaans:

Me gusta (Ik vind het leuk)

Te gusta (Jij vindt het leuk)

Le gusta (Hij/Zij vindt het leuk)

Nos gusta (Wij vinden het leuk)

Os gusta (Jullie vinden het leuk)

Les gusta (Zij vinden het leuk)

Het gebruik van "gustar"

Nu we de basisstructuur van "gustar" hebben uitgelegd, laten we eens kijken naar hoe we het in verschillende situaties kunnen gebruiken.

Om te praten over dingen die je leuk vindt

Als je wilt praten over dingen die je leuk vindt, kun je "gustar" gebruiken. Bijvoorbeeld:

Me gusta el chocolate (Ik vind chocolade lekker)

Te gusta la música clásica (Jij vindt klassieke muziek leuk)

Le gusta el fútbol (Hij/Zij vindt voetbal leuk)

Nos gusta el cine (Wij houden van films)

Os gusta la comida picante (Jullie vinden pittig eten lekker)

Les gusta viajar (Ze vinden reizen leuk)

Om te praten over dingen die je niet leuk vindt

Als je wilt praten over dingen die je niet leuk vindt, kun je "gustar" ook gebruiken. Hierbij gebruik je de ontkennende vorm "no" voor het werkwoord. Bijvoorbeeld:

No me gusta el café (Ik vind koffie niet lekker)

No te gusta el ruido (Jij houdt niet van lawaai)

No le gusta la lluvia (Hij/Zij houdt niet van regen)

No nos gusta la televisión (We houden niet van televisie)

No os gusta el frío (Jullie houden niet van de kou)

No les gusta la comida rápida (Ze houden niet van fastfood)

Om te praten over mensen die je leuk vindt

Een andere manier om "gustar" te gebruiken is om te praten over mensen die je leuk vindt. In dit geval gebruik je het werkwoord in combinatie met een persoonlijk voornaamwoord om uit te drukken wie of wat je leuk vindt. Hieronder staan enkele voorbeelden:

Me gusta él (Ik vind hem leuk)

Te gusta ella (Jij vindt haar leuk)

Le gusta usted (Hij/Zij vindt u leuk)

Nos gusta ellos (Wij vinden hen leuk)

Os gusta vosotros (Jullie vinden elkaar leuk)

Les gusta ellas (Ze vinden hen leuk)

Opmerking: let erop dat het persoonlijk voornaamwoord dat bij het werkwoord "gustar" wordt gebruikt altijd in de derde persoon enkelvoud of meervoud staat, afhankelijk van het aantal personen of dingen waarnaar wordt verwezen.

Als je "gustar" gebruikt om te praten over mensen die je leuk vindt, kun je ook het bezittelijk voornaamwoord "mi" of "tu" gebruiken om te benadrukken dat het om een persoonlijke voorkeur gaat. Bijvoorbeeld:

Me gusta mi novio (Ik vind mijn vriend leuk)

Te gusta tu esposa (Jij vindt je vrouw leuk)

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van "gustar" om te praten over mensen die je leuk vindt, anders is dan in het Nederlands. In het Spaans zeggen we bijvoorbeeld niet "ik hou van hem" maar "hij bevalt me".

Conclusie

Het werkwoord "gustar" is een belangrijk onderdeel van de Spaanse taal. Door de structuur en het gebruik ervan goed te begrijpen, kun je jezelf beter uitdrukken en communiceren met Spaanstalige mensen. Of het nu gaat om het praten over dingen die je leuk of niet leuk vindt, of het praten over mensen die je leuk vindt, met "gustar" kun je op een eenvoudige en effectieve manier je gevoelens uitdrukken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen